Voor dit evenement kun je alleen tickets bestellen als je bent ingelogd op mijn.watersportverbond.
Winter webinars Watersportverbond
Wil of ben je als vereniging aan de slag met belangrijke onderwerpen als veilig sportklimaat, het vinden en binden van vrijwilligers of jeugdactiviteiten? Of wil je meer weten over de Blauwe Vlag of de laatste inzichten in modern besturen? Deze winter organiseert het Watersportverbond winter webinars voor verenigingen. De webinars staan niet alleen open voor verenigingsbestuurders, maar voor iedereen in de vereniging die met een van de webinar thema’s aan de slag is en/of gaat.
De webinars zijn interactief van karakter, je treft andere verenigings-bestuurders en - vrijwilligers, leert van elkaar en er is voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan of vragen te stellen. Vanwege dit interactieve karakter worden de webinars niet opgenomen.
Erik van Dijk, Stichting KMVK en lid Watersportverbond Expertteam l 19.30 tot 21.00 uur.
(Verenigings)havens die inspanningen leveren op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering en daarbij voldoen aan de gestelde criteria, kunnen in aanmerking komen voor een Blauwe Vlag en/of Groene Wimpel.
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan jachthavens en stranden. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de bovengenoemde inspanningen die gedaan zijn door de vereniging.
In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde (verenigings)jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij boven op de internationale criteria extra inspanningen gedaan hebben op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven.
Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor veilige en schone jachthavens.
Erik van Dijk zal een toelichting geven op deze onderscheiding, de criteria en de aanvraagprocedure.
Charlotte van Leerdam, Bart van Breemen l 19.30 tot 21.00 uur.
CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een bekend begrip binnen de watersport. Maar wist je ook dat het Watersportverbond onderdeel is van de CWO en toezicht houdt op de kwaliteit van het diplomeringssysteem?
Tijdens dit webinar wordt alles uitgelegd over de opleidingsstructuur voor instructeurs en het online registratiesysteem en kennisplatform watersportdiploma.nl Daarnaast is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen over allerlei praktische zaken omtrent het opleiden van instructeurs, instroom en doorstroom van jeugd en/of het uitgeven van vorderingsstaten en diploma’s.
Hans van Egdom, Back2Basics l 19.30-21.00 uur.
In de workshop over modern besturen staan 3 vragen centraal;
In deze workshop gaan we het hebben over
- Wat is besturen?
- Wat is onze bestuursstijl?
- Welk gedrag hoort bij een moderne bestuurder?
Besturen gaat over strategie, structuur en cultuur. Op welke wijze geven moderne bestuurders hier in samenhang vorm aan en zijn jullie als bestuur wel echt aan het besturen? Vervolgens is een adequate bestuursstijl van belang die past binnen de vereniging en waarin bestuursleden zich (collectief) thuis voelen. Tijdens deze interactieve bijeenkomst komen top-down bottom- top en hybride stijlen aan bod. Ook leggen we de relatie tussen participatie van leden en bestuursstijl. Hoe zorg je als bestuurder voor ruimte en autonomie voor vrijwilligers en geef je met jouw bestuursstijl ruimte en autonomie aan vrijwilligers? We gaan in op de mooie dynamiek tussen macht en zorg, wat tezamen gezag geeft.
Charlotte van Leerdam, vertrouwenscontactpersoon l 19.30-21.00 uur.
Als bestuurder van een vereniging ben je verantwoordelijk voor een veilige (sport)vereniging. Dit betekent: plezier voorop, geen agressie, intimidatie of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Een goed fundament helpt om een veilige omgeving te creëren. Als vereniging kan je dit fundament vormen door te werken met de vier V’s. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we twee V’s;
- Verenigingsbrede gedragscode
- Vertrouwenscontactpersoon
Je leert meer over het opstellen van een gedragscode en wanneer je deze gebruikt. Daarnaast duiken we verder in de rol van de vertrouwens-contactpersoon op de vereniging. Dit webinar is daarom ook uitermate geschikt voor de vertrouwens-contactpersoon van jouw vereniging.
Marleen van Engelen l 19.30-21.00 uur.
Betrokken leden; minder klanten en meer kartrekkers.
Marleen van Engelen begeleidt als gespreksleider, trainer en dagvoorzitter veel bijeenkomsten met verenigings-bestuurders. Het onderwerp ‘betrokken leden’ is altijd een hot item. Want wist je dat leden veel meer betrokken zijn dan bestuurders vaak denken? Marleen neemt je hierin mee aan de hand van de cirkels van betrokkenheid. Deze cirkels zijn de basis voor effectief participatiebeleid. Hierbij vormen ontvangst, binding en activering één geheel: goed vrijwilligersbeleid begint met de ontvangst van je nieuwe leden. Je krijgt praktische tips om hier – ook al tijdens het webinar - zelf mee aan de slag te gaan.
- Ontdek wie je het beste kan enthousiasmeren om vrijwilliger te worden (wie is je doelgroep)
- Waar kun je deze doelgroep vinden en bereiken
- Mogelijkheden ontdekken om je organisatie laagdrempelig te maken
- Welke pluspunten van je organisatie kun je benadrukken bij de werving
- Hoe geef je hen een warm welkom
- Hoe kun je betrokkenheid van vrijwilligers creëren én vasthouden
Charlotte van Leerdam l 19.30-21.00 uur
In het webinar van dinsdag 14 januari zijn de onderwerpen gedragscode en vertrouwenscontactpersoon belicht als onderdeel van een veilig sportklimaat. In totaal zijn er 4 V’s die het fundament vormen om een veilige omgeving te creëren. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de volgende twee V’s;
- Vakkundig geschoolde instructeurs, trainers en coaches
- Verklaring Omtrent Gedrag vrijwilligers
Als je als watersportvereniging lessen, trainingen of wedstrijden organiseert dan spelen instructeurs, trainers en coaches een belangrijke rol bij het creëren van een sociaal veilige (sport)omgeving. Daarom is het belangrijk dat zij opgeleid worden met oog voor pedagogiek en integriteit. In dit webinar gaan we met elkaar in gesprek over het opleiden van deze vrijwilligers, welke uitdagingen komen hierbij kijken en je krijgt praktische tips voor het vormgeven van je opleiding(en).
Vrijwilligers verplichten een VOG te tonen is één van de maatregelen die je als bestuurder kan nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te verkleinen. Daarbij is het een belangrijk signaal naar buiten toe en vermindert het de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen. Het biedt geen garanties, maar op deze wijze laat je wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt. Hoe bepaal je wie een VOG moet tonen en hoe voer je deze maatregel in zijn vragen die in dit webinar worden beantwoord.